Combinatie tekst en beeld

Iedere organisatie heeft een verhaal te vertellen, en het kan lastig zijn om dat verhaal op de juiste manier over te brengen. Soms zegt een foto meer dan duizend woorden, maar eerlijk is eerlijk, soms is het toch fijn om ook tekst te gebruiken om een boodschap over te brengen. 

Ik heb Communicatiewetenschappen gestudeerd met een minor en master Kunstbeleid en -management. Daarna heb ik 15 jaar gewerkt als contentmarketeer. Vanuit verschillende rollen heb ik regelmatig mensen geïnterviewd en geportretteerd om dit te verwerken tot een artikel of serie.

Ik denk graag met je mee over de beste vorm om jouw verhaal te vertellen. Of dat nu is in de culturele sector of voor een productiebedrijf, overal zijn interessante mensen met verhalen.

Voorbeelden

Wil je een indruk krijgen van mijn schrijfstijl? Bekijk dan hieronder een aantal voorbeelden van mijn werk.

Interviewreeks voor The Daily Indie over hoe locatie muziek beïnvloed.

De
psychedelische indierock van Seewolf is verweven met de leegte van noordelijk Friesland, vlakbij de Waddenzee. Weinig gehaaste gitaarriffjes te bekennen, de koele zeewind blaast door de liedjes heen, de vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten klinken door in de ruimte van muziek. De omgeving oogt minder eenzaam en desolaat dan verwacht. “Ik denk dat je daarvoor ’s winters nog eens terug moet komen”, zegt bassist Bram Welbedacht. Dat is misschien wel waar. Dit nazomerzonnetje is vergevingsgezind.

Eindeloze vlakke velden
Zanger en gitarist Dolf Kuiken woont langs de Oudebildtdijk, een dijk die ruim twaalf kilometer lang door eindeloze vlakke velden strekt. Je kunt hier niet verdwalen, hooguit de verkeerde kant opgaan. Kuiken heeft een muziekstudio aan huis en alles ligt momenteel overhoop vanwege een flinke verbouwing. De studio bevindt zich nu tijdelijk aan de linkerkant van het huis waar een blik door het raam lijkt op een oud-Hollands schilderij, alleen de windmolen in de verte verraadt dat het een levend landschap is.

Kuiken: “Ik zie dit uitzicht niet meer. Ik heb gisteren wel naar de sterren gekeken vanaf het dak. Dat zou ik vaker moeten doen, het is hier heel helder.” Buiten ruikt het naar boerenland vermengd met een zilte zeelucht. De andere bandleden reizen hierheen om te repeteren en aan nieuwe nummers te werken. Gitarist en toetsenist Willem Bijma: “Vaak komen Dolf en ik met een gitaarpartij, dan gaan we er met de rest van de band mee verder.” Welbedacht vult aan: “Willem zijn gitaarpartijen zijn tekenend voor onze sound. Heel melodieus, kwetsbaar en tegelijkertijd groots en open. Vaak spelen zijn melodieën een prominente rol in onze nummers. Zijn gitaarlijnen zijn eigenlijk verhalen of zijn soms net zanglijnen.”

Reeks Culturele verbinders in beeld  voor ZIMIHC Connect.  

Cultuurcoach Ester Lammers-van der Linden is al een lange tijd actief in het culturele leven in Rhenen. Op haar eigen manier, want Ester omschrijft zichzelf als cultuursprenkelaar. Wat is een cultuursprenkelaar? Ester legt het uit: “Ik wil iedereen ervan bewust maken dat cultuur je leven mooier kan maken. Cultuur kan heel veel goede dingen brengen in ieders leven.” Ester denkt niet dat het helpt om alleen te zeggen dat cultuur belangrijk is. Het werkt beter om mensen op onverwachte momenten in contact te brengen met cultuur.

Door dit cultuursprenkelen krijgt Ester inwoners enthousiast om mee te doen aan projecten. Bijvoorbeeld voor het community-artproject rondom de
Cuneralegende. De Cuneralegende vertelt hoe Cunera, een prinses die de armen hielp, door de jaloerse koningin werd vermoord, maar na haar dood als heilige werd vereerd vanwege haar wonderen. In september 2023 werden in Rhenen zes voorstellingen uitgevoerd over deze legende. Hierbij waren meer dan tweehonderd vrijwilligers betrokken. Voor het interview hebben we afgesproken naast het terrein waar het locatietheater van de Cuneralegenda plaatsvond. Bij Ester komen meteen de goede herinneringen naar boven. Er staat een grote lach op haar gezicht.  

De gemeente Rhenen heeft een rijke geschiedenis en Ester vindt dat Rhenenaren hier trots op mogen zijn. Sinds haar vijfde woont ze in Rhenen. Ze voelt een sterke verbinding met de geschiedenis van de stad, vooral met de Cuneralegende. Ze woonde vroeger aan de Cuneralaan, ging naar de Cuneraschool en de toren van de Cunerakerk is een herkenbaar punt aan de horizon. Het was logisch dat Ester deze geschiedenis ooit tot leven wilde brengen.

Serie voor 3voor12 Utrecht over Utrechtse muzikanten met brede creatieve intersses.

“Ik vind het lastig te omschrijven wat ik ben en allemaal doe”, dat is nou precies waarom we Renée Meijer voor deze serie interviewen. Ze studeerde af aan de Herman Brood Academie, besteeg podia met LOVE COUPLE, en verdient nu onder andere de kost met het maken van video's, bijvoorbeeld voor Popronde. We zoeken haar op in het oude schoolgebouw waar ze woont en een enorme werkruimte heeft, haar bureau is net zo groot als een gemiddelde studentenkamer.

"Tot mijn zestiende wist ik niet wat ik wilde doen. Ik maakte altijd wel muziek, maar ik zag dat niet als een beroep. Dat is ook het stigma wat over muziek heen hangt; muziek is een hobby.” Meijer meldde zich aan voor opleidingen die ze niet wilde doen, tot ze de open dag van de Herman Brood Academie bezocht. “Ik zette één stap binnen en het was meteen waaaah”, ze maakt het geluid van een hemel die openbreekt met gouden lichtstralen. “Dit was precies wat ik wilde doen, alleen wist ik niet dat het bestond. Dit zijn mijn mensen, Utrecht is mijn stad. Er ging een wereld voor me open.”

Muziek tussendoor

“Ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik doe. Ik zou zeggen video-editor en ook twee dagen social media manager voor REBIS artist mngmnt, maar soms ben ik ook weer aan het schilderen en fotograferen. Ik doe alles wat er in mijn hoofd op komt en soms hangt daar dan een kaartje 'werk' aan. Tussendoor maak ik ook veel muziek, ik doe sessies met anderen of ik zit in mijn eentje te prutsen in Logic. Op dit moment vind ik het vooral leuk om veel verschillende projecten te doen. Muziek is een beetje stiekemig de laatste tijd. Ik laat het niet echt aan mensen horen, ik ben er wel heel trots op, maar het is nog heel erg van mij."

Camera & pen

Ik vind heel veel onderwerpen en mensen interessant, overal zit iets achter. Dat maakt me nieuwsgierig naar meer, om het verhaal te achterhalen en niet alleen een snelle portretfoto te maken. Dat kan ik ook natuurlijk, hoppa een connectie maken met iemand en klik. Toch is het vooral interessant om te horen wat iemand drijft. 

  • Alles-in-1: slechts een afspraak nodig met een geïnterviewde 
  • Beeld en tekst sluiten goed op elkaar aan
  • Een goed beeld heeft goede tekst nodig, en andersom